Enkele basistips:
Opvoeden is niet altijd gemakkelijk. Op iedere leeftijd zijn er specifieke vragen waarop je graag een antwoord wil. Ons bureau wil de vaardigheden van ouders rond opvoeden vergroten. Dit maakt ouders weerbaar en zorgt voor meer draagkracht. Bij ons kan je steeds terecht voor kleine, alledaagse opvoedingsvragen tot specifieke opvoedingsproblemen. Blijf niet met je vraag zitten, wij zijn er om naar jou te luisteren en te helpen. Onze nieuwsbrief verheldert vele vragen soms vanzelf. Hieronder hebben wij een aantal veelgestelde vragen verzameld met antwoord.
Contacteer ons gerust met jouw vraag
Antwoord: Het antwoord is tweeledig:
Antwoord: Gewoon tutje of knufje geven maar wel in het bedje laten liggen. Zeg hierbij op rustgevende toon: "slaap maar verder". De kamer uitgaan. Dit 'ritueel' mag maar een minuutje duren. Je hebt niet direct resultaat. Maar bij iedere weenpartij hetzelfde toepassen, zoals juist omschreven. Normaal gaat dit na een 3-tal dagen over. Ga dit gedrag echter nooit 100% negeren want kinderen moeten weten dat er iemand voor hen is, dat ze niet alleen zijn, maar opnemen gaan ze vlug als verwennerij ervaren en vinden ze veel te leuk!
Antwoord: Ga er eerder vanuit dat ze nooit een bepaald gedrag hebben geleerd . Kinderen moeten eigenlijk alles nog leren. Ze worden geboren als een 'onbeschreven blad' en vanaf dat moment wordt alles ontdekken. Het is wel zo dat kinderen tussen 16 maanden en 2 jaar bewust grenzen gaan aftasten . Hoe ouder ze worden hoe verschillend deze wijze van aftasten wordt. Het is aan u als ouder om hier juist mee om te gaan.
Antwoord: Spel is onmisbaar voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. Totdat je kind 2 jaar is, speelt het nog niet echt samen. Je kind speelt naast andere kinderen, waarbij elk kind opgaat in het eigen spel. Peuters kunnen nog niet goed delen, wachten op hun beurt bij een spelletje of een ander iets gunnen. Ze hebben nog niet zo door dat anderen ook gevoelens en wensen hebben. Wat ze wel doen, is goed naar elkaar kijken en nadoen. Pas tussen de 3 en 4 jaar gaan kinderen echt met elkaar spelen. Ze gebruiken dan hetzelfde speelgoed, houden al een beetje rekening met elkaar en reageren op elkaar. Dat komt doordat je kind gaat merken dat andere kinderen ook wensen en gevoelens hebben.
Antwoord: Hou rekening met het volgende:
Antwoord: De tijden van gezinnen met één computer in de woonkamer zijn stilaan uitzonderingen. Er is ook niets mis met een veertienjarige die zijn eigen computer heeft. Al moet hij er wel mee om kunnen. Af en toe mag de laptop eens achter slot en grendel gaan. Je moet immers als ouder de boodschap meegeven dat je kind een computer krijgt maar deze gebruikt op de manier zoals afgesproken.
Antwoord: Dwing een kind nooit zijn bord leeg te eten. Merk je dat jouw kind zijn groenten weer wilt laten liggen, verplicht hem dan 1 hapje te proeven. Na een tijdje gaat jouw kind meer groenten écht lusten, als je deze '1-hap-regel' blijft toepassen.
Antwoord: Je kan niet van je kind verwachten dat hij/zij tegen zijn verlies kan. Het is immers voor veel mensen moeilijk om te verliezen met de glimlach. Het is vooral belangrijk dat je jouw kind leert "dat het maar een spel is", de volgende keer wint het zelf misschien wel! Als je merkt dat jouw kind moeilijk tegen zijn verlies kan, maak dan afspraken over hoe jouw kind mag reageren op zijn verlies. Teleurstelling mag getoond worden maar mag niet uitmonden in ruzie. Is de reactie zoals afgesproken, kan het spel nog eens opnieuw gespeeld worden. Volgt er geen correcte reactie op het verlies, is het spel gedaan.
Laat je e-mail adres achter en ontvang een gratis E-poster en wekelijks gratis advies en tips.
Tel: 011 65 22 53
Email:
info@meander-pedagogischbureau.be
Contactformulier: klik hier
OOK BIJ U IN DE BUURT:
Alken, Tongeren, of online
Meander pedagogsich bureau ondersteunt ouders en professionals bij opvoedingsproblemen. Meer over ons